Meggyőzés és befolyásolás

Mindkét kommunikációs készség nagyon értékes lehet, ha értékesítünk, csapatot vezetünk, de bármilyen egyéb társas kapcsolatban is élvezhetjük az előnyét.

1. Meggyőzés
Mindenkinek más a meggyőzési módszere, azaz amikor szeretné a partnerét, vagy egy csoportot a saját elképzeléséről meggyőzni, gondolatait, eszméit elfogadtatni. Legtöbb esetben a logikus érvelés elegendő, de mint gyarló emberi lények, sokszor inkább az érzelmi töltöttség és a szimpátia vezérel bennünket döntéseinknél. Ezért elengedhetetlen, hogy bármit is próbálunk meggyőzni, megismerjük a másik működési módját, szükségleteit, igényit, értékeit és preferenciáit. Ehhez természetesen beszélgetni kell vele, meg kell ismerni a fent felsorolt szempontjait.

2. Befolyásolás
A befolyásolás hasonlóan bizalmi dolog, még ha racionális lénynek is tartjuk magnkat. A befolyásolás egy olyan érzelmi és logikai folyamat, amelynek eredménye a meggyőzés, a saját eszménk, gondolatunk elfogadása.

Hogyan tudunk befolyást gyakorolni pl. a velünk más állásponton lévő emberre? Nézzük meg a két egyszerű párbeszéd logikai és érzelmi töltöttségét:


- Zoli, szerintem ez a befektetési forma túl kockázatos, és viszonylag lassan térül meg. Én még megnéznék néhány más lehetőséget is, és egy táblázatban összehasonlítva mutatnék be több opciót a főnöknek,
- Ezt miből gondolod, Józsi? Hiszen ez igéri a legmagasabb megtérülést a reklám alapján. Már a főnök is jóváhagyta, nem kellene megzavarni újabb lehetőségek bemutatásával
- Az on-line katalógust alaposan átnéztem, és az ottani információk szerint a legjobb kondíciókat egy másik befektetési lehetőség ajánlja. Szerintem nekünk az sokkal jobb lenne. Szánj rá egy órát, és meglátod, miről beszélek
- Nem köszönöm, már épp elég időt töltöttem vele, én az elsőnél maradnék, és a főnök felé is ezt képviselem.

Mi volt a hiba a fenti párbeszédnél? Miért nem tudta Józsi meggyőzni Zolit, hogy érdemes tájékozódni, és a részleteket elemezni, mielőtt a főnök elé viszik a döntést?

Nézzük meg a következő párbeszédet:

- Zoli, szerintem ez a befektetési forma túl kockázatos, és viszonylag lassan térül meg. A főnök azt mondta, ha még le tudunk faragni a költségekből, a megmaradó pénz a bónuszalapunkat növeli majd.
- Ezt miből gondolod, Józsi? Hiszen ez igéri a legmagasabb megtérülést a reklám alapján. A főnök ugyan már jóváhagyta, de lehet, hogy a költségek átnézése érdekes lehet, ha a bónuszunkat befolyásolja...
- Az on-line katalógust alaposan elolvastam, és az ottani információk szerint a legjobb kondíciót a másik befektetési lehetőség ajánlja. Hidd el, nekünk az sokkal jobb lenne, a főnök örülni fog, hogy spórolunk a pénzén, és a fennmaradó részt inkább nekünk adja majd. A titkárnője szerint nagyon jó hangulata lett, mikor hallotta, hogy az osztályaink azon munkálkodnak, hogy az igazán jó lehetőséget vigyük be neki. Szánj rá egy órát, olvasd végig, és beszéljük meg.
- Már épp elég időt töltöttem vele, de ezen már nem múljék, megnézem, mi lenne a legolcsóbb és egyben legkedvezőbb ajánlat.
- Rendben, utána megbeszéljük, mit képviseljünk közösen a fönök felé.

Talán átjön ebből a két egyszerű demo párbeszédből az érzelem és az érdek felcsillantása. A normál kereskedelmi tárgyalások, és a kollégákkal való egyeztetések, befolyásolás, meggyőzés sokkal komplexebbek.

Az ügyfeleink kommunikációs stílusát és érettségi szintjét általában díjmentesenfelmérjük, majd az üzleti és személyes igénynek megfelelően kialakítjuk a kommunikációs programot.

Ennek fejlesztésére ajánlom a "Befolyásolás technikái" című kurzusunkat, ahol 2x4 órában megtanítjuk az alap kommunikációs fogásokat a szolid manipuláció és érdekérvényesítés segítségével tanácsadás vagy tréning során. Ezt tovább tudjuk vinni specifikus kérések alapján tárgyalás, befolyásolás, érdekérvényesítés irányba. Érdemes további irodalomért, és részletes programokért meglátogatni a ppi.co uk oldalt is.

Ha további információt szeretne, lépjen kapcsolatba velünk: a felmérés és a konzultáció ingyenes, a megoldás pedig egyének és vállalatok részére sztenderd program alapján zajlik.
Ár és időpont ügyben hívjon vagy írjon! www.humanexcellence.hu