Fekete-fehérből színesbe

10 év után először végignéztem egy hírműsort a tévében. Azt megtudtam, mi nem jó, és ki mit nem csinál/t jól, és kiket vádolnak bűnökkel, illetve hogy jelenleg milyen vétkeket követnek el (a szereplőket mindenki képzelje el magának). Megerősítést nyert egy örökbecsű mondás:   „Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”

Miért fontos ez? Hány helyen láthatunk ádáz küzdelmet olvasók között a Facebook-on vagy a hírportálok kommentjeiben, ahol egymás véleményét, nézetét és gondolatát  kritizálva, olykor gyalázzák az olvasók, sokszor teljesen elszakadva az eredeti témától.  Mindig az jut eszembe, hogy ezek az emberek rendkívül sok időt töltenek negatív gondolatok szabatos megformálásával és a másik kommentelő ugyancsak negatív gondolatainak értékelésével. Miért ne tölthetnék ugyanezt az időt tanulmányokkal, kertészkedéssel, gyermekeikkel, családunkkal, egy jó filmmel, vagy bármi léleképítő dologgal? Az együttműködés és az összefogás előrébb visz, hiszen ebben az esetben az egy több, mint a sok.

Mitől lesz egy ember egy életen át sikeres?
1. Szerető emberek veszik körül
2. Értelmes elfoglaltsága van, amit szeret,és nem csak meg tud belőle élni, hanem évről évre gyarapszik tőle anyagi, szellemi és lelki síkon egyaránt
3. Őszinte és érdeklődő
4. Becsüli embertársait, tiszteli a környezetét, az élővilágról, a Földről egységben gondolkodik
5. Jól akarja magát érezni,bármit is csinál
+1 Jó kedvét, sikerét és szerencséjét megosztja szeretteivel, tud adni, és hálás mindenért, amit kap

Van egy fontos protestáns alapelv, ami a jó közérzet eszenciája:
"Tegyél jót valakivel, és senkinek ne mondd el, hogy jót tettél." Tudom, nagyon nehéz, de a hatása mindenért kárpótol.

Pozitív gondolatok pozitív tetteket szülnek. Mindez jó közérzetet teremt, és vidám, értelmes életet biztosít. Sokkal könnyebb valamit segíteni, mint valami ellen harcolni.

 Mindenben nem érthetünk egyet, és ha a másik véleménye kiabál, a tiéd pedig csendes, érdemes arra gondolni, hogy  a kiabálás, és a magamutogatás fárasztó, míg a csendes, ám erőteljes és szorgalmas pozitív tettek hosszú időn át hatnak, melyek szilárd barátságoat és támogatókat hoznak,  és nem csak érdektelen tömegeket verbuválnak.

Végül egy idézet, ami egyben megerősíttő útravaló is: .

“Valahányszor elindulsz otthonról, húzd be az állad, emeld fel a fejed, és szívd tele a tüdőd levegővel, idd be a napfényt, köszöntsd mosolyogva a barátaidat, és szívvel-lélekkel szoríts mindekivel kezet. Ne félj attól, hogy félreértenek, és egy pillanatig se törődj az ellenségeiddel. Döntsd el határozottan mi a szándékod, aztán pedig egyenesen törj a cél felé. Legyen szemed előtt a magasztos cél, amit kitűztél magad elé – és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek, ugyanúgy, ahogy a korallállatka kiválasztja a tenger habjaiból mindazt, amire szüksége van. Képzeld önmagadat annak a tehetséges, komoly, hasznos embernek, aki lenni akarsz, és ez a gondolat óráról órára jobban átalakít majd, hogy saját eszményedet megközelítsd… A gondolat minden, őrizd meg e helyes lelki magatartást: a bátorság, az őszinteség, a jó kedély szellemét. A gondolkozás szinte alkotás. Minden jó dolognak a vágy a szülője, és midnen őszinte imádságot meghallgat az ég. Olyanokká leszünk, amilyenekké szívünk mélyén lenni szeretnénk.” (Elbert Hubbard)
.