Bátorság

A bátorság, a provokatív és előrevivő pimaszság mind a kommunikációban, a megjelenésben, mind a működésben, az értékesítésben és az érvényesülésben szükségszerű. Senki sem keresi a lehangolót, a szürkét, egyhangút, ha az ember akár az üzletben, akár más területen változtatni akar, bátornak kell lennie, és ki kell mozdulni a megszokottból.A fiatalok rendkívül bátrak, sokszor vakmerőek, ha akaratuk érvényesítéséről van szó - tisztelem őket ezért, szeretem ezt a rebellis korszakot, amikor minden komformitást gátlás és átgondolás nélkül le mernek vetkőzni. Ez hajtja az egyébként már fásult, stabilitásra törekvő szervezetet, társadalmat tovább, hogy túllépjen azon, ami esetleg már évtizedek óta nem jól működik.

Az üzlet is hasonlóan működik: érdemes végig gondolni, mi az, ami fel tudja rázni a hanyatló stratégiánkat. Ebben segítenek a következő tippek:

1. Alkalmazd a brainstorming/ötletbörze szabályait. Minden ötlet fontos, akármilyen őrültnek is hangzik, és mindenkinek a szava számít. Egy jól működő ötletbörze rengeteg innovatív és előrevivő információt generálhat. Ha segítség kell, szólj nekünk, segítünk az ötletbörze megvalósításában.

2. Legyenek vegyes csapatok részére is megbeszélések bizonyos témák területén. Ha például a HR-t szeretnéd fejleszteni, meg kell kérdezned azokat is, akik együtt dolgoznak a HR-rel, és akiket a HR szolgál, és körül kell nézned más vállalatoknál is esetleg, akik jól működtetik a HR-t.

3. Írj ki pályázatot házon belül, hogyan lehetne fejleszteni bizonyos területeket, folyamatokat, stb. Minden ötletet értékelj és jutalmazz, és használd a leghasznosabbakat!

4. Gyűjts informálisan is információt, nem feltétlenül a hivatalos megbeszéléseken jönnek a legjobb ötletek.

5. Alkoss csapatokat, munkacsoportokat vegyesen mindenféle korosztályból, tevékenységi körből és szintről. A vegyes csoportok, és ritkán találkozó emberek inspirálják egymást, ötleteket indítanak el. Hatalmas ereje lehet egy jól működő ötletelő csoportnak.

A végére pedig Albert Einstein örökérvényű mondatát idézem:

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.