Növelni szeretnéd az üzleti eredményeket? Fejleszd az embereket!


Hogyan lehet elérni a vállalat éves célkitűzéseit? Mivel lehet a munkavállalók hosszú távú elkötelezettségét elnyerni?

Ismerd meg a munkatársakat, és használd ki a lelkesedésüket, tehetségüket! Vond be őket a tervek megvalósításába, kapjanak részt a célokból, és legyen saját feladatuk benne.

Ezáltal egy elkötelezett, igyekvő csapat fogja a terveidet megvalósítani minden tudásukat és lelkesedésüket bevetve. Nekik is sikerélményük lesz, egymást inspirálják, pozitív kultúrát honosítanak meg, valamint a céged is megvalósítja majd a célkitűzéseket. A személyes jó kapcsolatot folyamatosan ápold velük, de legyél erős és hiteles vezetőjük.

Igyekezz a legjobb csapatot felépíteni! Csak olyan embert vegyél fel a csapatba, aki teljes mértékben elköteleződik a célok iránt, és kiválóan teljesíti az elvállalt feladatokat.
Minél körültekintőbb vagy a kiválasztásban, annál kevesebb energiát kell majd tenned a csapat egyben tartására, és a feladatok elvégzésére.  
A lényeg, hogy minden ember értse a feladatát, értse a társai feladatát, és tudja, mi az értéke a munkájának, hogyan kapcsolódik be a nagy egészbe. Fontos látniuk, hogy az egyéni célok csapatcélokká, majd vállalati célokká érnek össze. Azok a munkavállalók, akik értik, hogy a munkájuk hogyan teszi a vállalatot jobbá, értékesebbé és eredményesebbé, sokkal elkötelezettebben és tudatosabban végzik a munkájukat.

Adj teret nekik! Az egyéni célkitűzések rögzítéséhez a vezetőnek meg kell ismerniük az egyes munkatársak személyes törekvéseit, érdeklődési területeit, ambícióit. Amellett, hogy tisztázzák a munkakör céljait, lehetőséget kell teremteni a munkatársaknak a további tapasztalatok szerzésére, és a kihívásokkal teli célok . A vezető a coaching és mentorálás eszközeivel segítheti, folytonos visszajelzésekkel orientálhatja, projekt munkákkal való részvétellel, extra tevékenységekkel fejleszti a munkavállalót a mindennapokban. Az a cél, hogy a munkatárs elkötelezetten és teljes erőbedobással végezze a munkáját, ami az üzleti eredményeken túl őt magát is célirányosan fejleszti.

Delegálj! A delegálás gyakran nehézséget okoz a vezetőknek. Mégis, milyen kiváló megoldás kiosztani a feladatokat, és hagyni a munkatársakat, hogy megoldják az előre tisztázott hatáskörön belül.

Mit tartalmaz a hatáskör?

A vállalati értékek és a kultúra maximális betartását
A vállalati szabályok és folyamatok figyelembe vételét
A munkaköri leírásban foglaltak tiszteletben tartását
Az üzleti célkitűzéseket

Ezen határokon belül teljes szabadságot kap a munkatárs, hogy a célokat teljesítse, és a feladatokat megoldja. A vezetőnek azonban a szabadság megadása mellett is konzultálni kell a munkatárssal és folyamatos pozitív és fejlesztő visszajelzésekkel kell segítenie a munkáját. Nagyon fontos, hogy csak akkor avatkozzon be a munkatárs hatáskörébe, ha ezt elkerülhetetlennek látja, vagy maga a munkatárs kéri.   

Forrás: Forbes


További információért lépjen velünk kapcsolatba az info@humanexcellence.hu. címen. Kérésére elküldjük Önnek a Human Resources Excellence angol vagy magyar nyelvű brossúráját, melyben további információt talál a témakört illetően.