A vállalatok kiaknázatlan ereje - Introvertált munkavállalók

Manapság a vállalatok elvárása a munkatársak felé, hogy jó kommunikációs készséggel megáldott csapatjátékosok legyenek, akik könnyen kapcsolatot teremtenek az ügyfelekkel és a munkatársaikkal, szívesen járnak céges bulikra, ebédelni is a kollégákkal mennek, és örömmel vállalnak önkéntes munkát a cég nevében munkaidőn kívül. Emellett örömmel töltik a szabadidejüket a kollégákkal és aktívan részt vesznek a vállalati rendezvényeken, behozzák a hétvégén sütött sütik maradékát, és recepteket cserélnek egymással.

Van néhány ember azonban, aki nem ilyen. Minden munkahelyen van olyan ember, aki visszahúzódóbb, kevésbé lehet bevonni közös programokba, és nem ő a társaság közepe, ha közösen kell valamit elkészíteni, megvalósítani. Sokszor alaptalanul társaságkerülőnek , „antiszociálisnak” nevezik őket, pedig nekik egyszerűen nincs szükségük annyi külső ingerre, mint az extrovertáltaknak.

A teljesítményüket sem befolyásolja ez a személyiségvonás, hiszen ha valaki az egyéni munkastílusát követheti, és van lehetősége egyedül, zavartalanul, elmélyülten dolgozni, akkor valószínűbb, hogy ugyanazt vagy még többet tud nyújtani a munkájában, mint mások, akik esetleg a konyhában ugyanazt a problémát közösen vitatják meg. Nem igénylik a zajt, a tömeget, az újdonságot – szívesebben vannak egyedül, és csak figyelik az eseményeket, vagy privát beszélgetést folytatnak valakivel. Alapesetben, mindenkinek van igénye és alkalma közösségben és egyedül is dolgozni, de ha választhat, akkor az introvertált inkább egyedül teszi ezt.




Hogyan tudnak az introvertált és extrovertált emberek a munkahelyen eredményesen együttműködni?
  • Meetingek és megbeszélések előtt legyen lehetőség a témából felkészülni, elmélyülten „előredolgozni”. Lesz olyan munkavállaló, aki él a lehetőséggel, lesz, aki nem.
  • Tartsuk tiszteletben, hogy a kávézóban vagy az ebédidőben nem minden ember vágyik a kollégák társaságára. Lehet, hogy szívesebben ebédel egyedül, mert így tud feltöltődni a közös munkához.
  • Munkába menet, vagy munkából hazafelé örömmel megy egyedül egy könyvvel a kezében vagy fülhallgatóval a fülében, és nem keresi a lehetőséget, hogy közösen menjenek haza a kollégákkal.

Fontos különbség köztük, hogy míg az introvertált emberek elsősorban belső erőforrásokat használnak, amikor dolgoznak, addig az extrovertáltak a környezetüktől veszik az erőt. A feladatot azonban mindkét típus kiválóan elvégezheti, és a meetingeken, közös munkákban is egyformán tudnak az eredményhez hozzájárulni, csak másképpen készülnek fel, és másképpen működnek közre.

Az állásinterjúkon sok minden kiderülhet, mi komfortos a megpályázott munkából a jelöltnek, és mi nem. Ki lehet deríteni, hogyan közelítene a megoldáshoz és milyen munkastílust preferál. A szervezeten belül pedig a vezetők messzemenőkig kiaknázhatják az introvertált emberek alapos, strukturált működését és mély gondolati világát, míg az extrovertált emberekre más módon tudnak számítani. Ha a vezető nem támaszt elvárást a csoport tagjainak egyéni működése felé, és azok spontán, személyiségüknek megfelelően végezhetik a munkájukat, akkor kevesebb feszültség és csalódás lesz mindkét oldalon, és a szervezet teljesítménye is növekszik.

További információ: www.humanexcellence.hu