Hatékony otthoni munkavégzés

Nem kell meetingre menni, a közös kávézásokból is kiamardunk, megúsztuk a reggeli és a délutáni csúcsforgalmat, mégis néha úgy érezzük, hogy sok időt pazarolunk az otthoni munkavégzés során. Különösen akkor nehézkes az otthoni munka, ha családtagok, esetleg gyerekek is otthon vannak, így óhatatlanul elterelődik a figyelem a munkáról, és bár sokkal hosszabb időt töltünk otthon munkavégzéssel, mégis az az érzésünk, hogy keveset teljesítettünk. Hogyan lehet növelni az otthoni munkavégzés hatékonyságát?

1. Határozzuk meg, mikor fogunk dolgozni - órára, percre pontosan. Akár a naptárunkba is beírhatjuk, mely időszakban mit fogunk csinálni. A jó tervezés már fél siker. Biztosítsuk a feltételeket, hogy ebben az időszakban háborítatlanul tudjunk dolgozni.
2. Maradjunk távol az internettől - legalábbis azoktól az oldalaktól, amelyeket a munkahelyünkön sem nézegetnénk munkaidőben, gondolok itt a Facebook-ra, és más, privát érdeklődést kielégítő oldalakra. Amikor a munkában szünetet tartunk, akkor természetesen ellenőrizhetjük privát e-mailjeinket, de semmiképp se bonyolódjunk végeláthatatlan chat-elésbe, ádáz vitákba és érvelésekbe bizonyos fórumokon, mert az időnket elveszik, és a figyelmünket is elterelik a munkáról.
3.  Lehetőség szerint válasszuk szét a családi időt a munkaidőtől. Néha ez nehéz, ha otthon dolgozunk, különösen kis gyermekek mellett lehetetlen például telefonos konferenciabeszélgetéseken részt venni, vagy koncentrációt és figyelmet igénylő alkotómunkát végezni. Keresünk valakit, aki gyermekeinkre vigyáz addig, amíg mi egy másik helyiségben dolgozunk, etelfonokat bonyolítunk.
4. Tartsunk tervszerű szüneteket, és használjuk ki annak előnyét, hogy nincs mellettünk a főnökünk, és nem látnak a kollégák, tornázzunk egyet, sétáljunk a kertben, menjünk ki  a terszra friss levegőt szívni, főzzünk magunknak egy teát, stb. Ami kizökkent és feltölt, segíti a későbbi munkavégzés hatékonyságát.
5. Lépj kapcsolatba emberekkel - telefonálj a kollégáidnak, beszéljétek meg az apróbb dolgokat hosszú levelezések helyett, ha a közelben van étkezési lehetőség, ebédelj az otthonod közelében, ahol más emberek is megfordulnak. Ez serkent és inspirál, örömmel térsz vissza dolgozni.
6. Legyen otthonos, barátságos, világos és kényelmes otthoni irodád, ahol hosszú ideig örömmel végzed a munkád nap mint nap. Legyen rend az íróasztalon, és fűzzünk le minden fontos dokumentumot, úgy mint a munkahelyünkön, nehogy szerződések papírrepülőként vagy kávés csésze alátéteként végezzék.

Ha mindezeket megvalósítjuk, nagy valószínűséggel örömteli és hatékony munkát végzünk az otthoni irodánkban.