Milyen képességeket, tudást keresnek a vállalatok szinte minden munkakörben?

A legkeresettebb munkákhoz szükséges képességek és tudás

Manapság az informatikus a legkeresettebb munkaerő. Elvileg bárki meg tud tanulni programozni, de mégsem feltétlenül kap  a tudása miatt állást. Minden munkakörre igaz, hogy a vállalatok már egyre kevésbé a technikai vagy szakértői tudás mélységét vizsgálják a jelentkezőknél, hanem azt, mennyire tud a pályázó nagy egészben – rendszerben, folyamatokban, vállalatban – gondolkodni, és milyen jól tud közreműködni a csapatban, hogy a vállalati célok teljesüljenek.

A technikai tudás alapfeltétel, de ma már sokkal fontosabb, hogy a munkatárs hogyan végzi el a munkát, mint az, hogy mekkora tudás van a fejében.

A gondolkodásmód és a logika a munka elvégzéséhez alapvető. Ezeket jól megalapozzák a tanulmányok és az addigi munkatapasztalat. Fontos, hogy a munkatapasztalatok mellett a készségeket, jártasságokat, eddigi eredményeket is leírja a jelentkező a pályázatában.  A leendő munkáltató azt szeretné tudni, mit kap a munkáltató a jelölttől a mindennapokban – nem csak a szakértelmét, hanem a lelkesedését, a gondolkodásmódját, a megoldásait, a találékonyságát és a csapattal való együttműködését is.

Milyen képességeket, tudást keresnek a vállalatok szinte minden munkakörben?

Kritikus gondolkodás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Logika és ésszerűség használata a munkában, hogy az alternatív lehetőségek előnyeit és hátrányait tudja a munkatárs azonosítani, döntést tudjon hozni a munkája során a problémák leküzdésére.
Átfogó probléma megoldás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)

Felismeri a komplex problémákat, és megismeri a hozzájuk kapcsolódó információkat. Lehetőségeket vázol fel és elemezi azokat, majd a lehető legjobbat meg is valósítja.

Ítélő és döntéshozó képesség (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Megvizsgálja a lehetséges megoldások nehézségeit és várható hasznát, hogy végül a legmegfelelőbbet válassza ki közülük.  
Aktív hallgatás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Teljes figyelemmel hallgat meg másokat, amikor beszélnek. Rászánja az időt, hogy megértse mások álláspontját, kérdéseket tesz fel, hogy alaposan megismerje a témát, és nem szakítja félbe a másik mondanivalóját.
Számítástechnika és elektronika (a 10 legkeresettebb munkakörből 8-nál szükséges)
A nyomtatott áramkörök, processzorok, elektronikai alkatrészek és a számítógép hardverek ismerete, beleértve az alkalmazásaikat is.
Matematika (a 10 legkeresettebb munkakörből 6-nál szükséges)
Aritmetika, algebra, geometria, számítások, statisztika és az alkalmazásaik ismerete.
Műveletek és elemző rendszerek (a 10 legkeresettebb munkakörből 6-nál szükséges)

Tudja, hogyan kell egy rendszert üzemeltetni, és hogyan változnak vele különféle feltételek és körülmények, amelyek majd az eredményeket is befolyásolják. Az adott terv szükségleteinek és a termék követelményeinek a megértése.  

Megfigyelés (a 10 legkeresettebb munkakörből 5-nél szükséges)

A saját, mások és a szervezet teljesítményének a megfigyelése és értékelése a munkafolyamatok javítása és korrigálása érdekében. 

Programozás (a 10 legkeresettebb munkakörből 3-nál szükséges)
Számítógépes programok készítése különféle célokra.
Értékesítés and Marketing (a 10 legkeresettebb munkakörből 5-nél szükséges)
Alapelvek és módszerek ismerete, hogy bemutassák, hirdessék és eladják a terméket vagy a szolgáltatást. Ide tartozik a marketing stratégia, a termék bemutatása, értékesítési technikák, és az értékesítés ellenőrző rendszereinek ismerete.

Az is rendkívül fontos, hogy a képességeinket, tudásunkat hitelesen, példákkal alátámasztva elő is tudjuk adni az állásinterjún. Hogy hogyan, arról a következő alkalommal írunk.

További információ a témában: info@humanexcellence.hu