A kis- és középvállalkozások jellemző növekedési problémái

A kis- és középvállalatok növekedési gátjai a helytől, iparágtól és üzleti szerkezettől függően eltérőek lehetnek. Vannak azonban olyan jellemző kockázatok, amelyekkel foglalkozni kell, mielőtt egy cég a növekedési tervét vagy export piacra lépését elkezdi megvalósítani.

Az alábbi ellenőrzőlista a növekedési és exportkészültséget mutatja

1. A vállalatnak lehet, hogy fantasztikus terméke vagy szolgáltatása van,  de ha nem tudják ezeket eljuttatni a vásárlóknak hatékonyan és eredményesen, akkor az értékesítésen fog múlni a növekedésük. A probléma különösen akkor jellemző, ha a vállalat interneten kereskedik, és nem tud megfelelő volument, minőséget és szállítói határidőt garantálni.

2. A másik nagy probléma, ha cégek tulajdonosai túlterheltek – nem tudják kiengedni a kezükből az általuk fontosnak tartott tevékenységeket. Ezért aztán nem lesz elég idejük, sem szakértelmük minden egyes operatív vagy háttértámogatáshoz tartozó feladattal megbirkózni.  A feladatok megfelelő leosztása vagy kiszervezése alapvető feltétele a növekedésnek.

3. A cégnek olyan eszközökre és informatikai – technológiai megoldásokra van szükségük, amelyek elérhetővé teszik őket, és hatékony kapcsolattartást biztosítanak. Emellett az eszközök egyszerűsítik a megrendelést, az értékesítést és az adminisztrációt. Mindezek rugalmasságot biztosítanak, és egyben növelik a munkaeredményességét.

4. A vállalkozások nagy része még itthon is függ az deviza árfolyamtól. Akik viszont nem exportálnak, nehezen jutnak pénzükhöz, és ki vannak téve az árfolyam ingadozásnak.
A pénzügyi tervezés és készültség alapvető feltétele a növekedésnek.

5. A legnagyobb sokk, ami érheti a vállalkozást, amikor elkezdene exportálni, hogy nem tudja hirtelen kiszolgálni az új igényeket, vagy nagyobb mennyiséget. A vállalatoknak házon belül is felkészültnek kell lenni a növekedésre.

6. Az embereknek új kompetenciákra van szükség, ki kell tekinteniük a megszokott keretekből, ha az egész világgal kommunikálnak, és új piacokra törekszenek. A cégnél az emberi erőforrás fejlesztés minden más előkészület alapja.

Összefoglalva: a kis- és középvállalkozások rendszerint tanácsadókra, állami szervezetek segítségére vannak utalva, ha növekedni szeretnének, és exportpiacokra törekszenek. Fontos tudniuk, hogy hol kaphatnak segítséget, és olyan szolgáltatásokat, amelyek egyszerűvé és gördülékennyé teszik a növekedést.
Az exportra való készültséget kritikusan kell vizsgálni, hogy ne induljanak neki a fenti növekedési szempontok megléte nélkül.
Ha a témával kapcsolatban kérdése merült fel. kérjük, írjon nekünk az exportfejlesztes@humanexcellence.hu címen.