A vállalkozások jövője és a HR

Az Independent vasárnapi cikke alapján az ír kis- és középvállalatok pozitívan értékelik helyzetüket, de számos kihívással kénytelenek megküzdeni. Magyar ügyfeleink beszámolói nyomán ki merjük jelenteni,  hogy az ír KKV problémái nagyon hasonlítanak a magyar vállalkozásokéhoz. 

A múlt hónapban mintegy 300 ír vállalkozás tulajdonosát kérdezték meg egy 2015-ös kutatásban. Az eredmények röviden az alábbiak szerint alakulnak: 


Pozitív fejlemények


- a vállalkozók nagy része növekvő nyereséget, vagy a tavalyival azonos profitot vár 
- nem építenek le, inkább növelik a létszámot, vagy a meglévő munkaerővel működnek tovább.


Problémák 


- nehezen találnak megfelelő munkavállalót, mert sokan kivándoroltak a válságos években
- a recesszióban bevezetett, munkavállalókat sújtó szociális hozzájárulás csökkentette a nettó fizetésüket, a dolgozók pedig a munkáltatótól várnak ezért kompenzációt


Elvárások


- produktív, tisztességes üzleti környezetet szeretnének
- könnyebben szeretnének hitelhez jutni
- a túlszabályozás és a bürokrácia csökkenését várják

Mindezek mellett szeretnék jutalmazni a keményen dolgozó és hűséges munkatársakat, akik a vállalat eredményeihez aktívan hozzájárultak, és a recesszió évei során is elkötelezetten végezték munkájukat. 

A fenti eredmények azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások HR tudatosak, tisztában vannak az emberi tőke értékével, és hogy cégük eredményessége nagyban függ az emberi erőforrások minőségétől, szervezettségétől és elkötelezettségétől. 


A kis- és középvállalatok belső ereje 


A szervezeti állapotfelmérés, a HR stratégia kidolgozása, a juttatási rendszerek kialakítása, a teljesítményértékelés, a  változásmenedzsment és a munkatársak képességeinek fejlesztése egyaránt a vállalat sikertényezői. 
A belső kommunikáció, a vezetők felkészítése, a dolgozók bevonása, és a tervszerű, összehangolt HR programok pedig a szervezeti kultúrát és az összehangolt, eredményes munkát támogatják. 

További információ: www.humanexcellence.hu

Az eredeti cikk itt található: http://www.independent.ie/business/small-business/good-vibrations-irish-smes-have-a-positive-outlook-for-2016-but-challenges-remain-31436696.html