A jólét kezdete

Mikor jelenthetjük ki biztosan, hogy a válságnak vége, és a jólét kezdetét vette? Természetesen akkor, ha ez már a fejünkben is eldőlt, és képesek vagyunk tenni valamit azért, hogy ne a válság, hanem a jólét és a jól-lét foglalkoztasson bennünket. Lehetőségeinkhez mérten, mondhatnám, bár a lehetőségeket is mi teremtjük meg. Amíg fejben nem dől el, hogy "jól szeretnék élni", "jól akarom magam érezni", és "a jó dolgokat élvezni szeretném, a rosszakat pedig hamar megoldani", addig bizony nem tesszük magunkat túl a válsághangulaton.

Nem csak az anyagiakról beszélek. A jó közérzetet sok minden meghatározza: az anyagi biztonság, családunk egészsége, boldogsága, jó barátok, szerető közeg a munkában és a szabadidőben, stb. Mindemellett a munka és a magánélet számunkra megfelelő aránya, ami életszakaszonként és helyzetektől függően különbözhet.

Mi az a néhány tuti dolog, ami biztosan jó közérzetet okoz:

1. Elismertség
2. Értelmes tevékenység, érdekes munka
3. Egészség
4. Pozitív gondolkodásmód és jóindulat

A lista természetesen folytatódik, de alapvetőan a bennünket érő hatásokra adott saját pozitív értékelésünk ad igazi megerősítést.

Hogy néz ki ez praktikusan?

Ha az ember leterhelt, sok a munkája, nehezen engedélyez magának szabadidőt, a szabadidő is zömében a kötelességgel telnek (otthoni házi munka, gyerekek, család), akkor egy ördögi körben találja magát. Kevés az energiája, és a passzív elfoglaltságok vonzóbbak számára, így pl. a tévénézés, interneten való barangolás, facebook, stb., ez mind azt az illúziót kelti, hogy kikapcsolódik, de valójában energiával, erővel nem töltődik. Milyen információk, impulzusok érnek bennünket a hírekben, a tévéműsorokban, az újságokban? Volt már valaki, aki azt mondta egy híradó megnézése, vagy egy hírújság elolvasása után, hogy "tele vagyok jó ötletekkel, energiával, tettvággyal, kreativitásom csúcsra jár"? Ha nem tesszük ki magunkat a negatív szólamokkal, fenyegető, elrettentő, vádaskodó, fekete színt festő propagandával, harsány, de érdemi információt nélkülöző üzenetekkel, egy hatalmas lépést tettünk a jólét felé.
A gondolat termékeny és alapesetben pozitív, ha szabadon szárnyal.. Ha a gondolatunkat negatív hírek és események uralják, alattvalókká válunk, ami megakadályozza testi-lelki-szellemi és anyagi jólétünk fenntartását.

Gondoljuk végig, melyek azok a a pozitív dolgok, személyek, lehetőségek, amelyek rendelkezésre állnak életünkben, és mi az a pozitív jövőkép, amiért hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni. Csak pozitív és előrevivő dolgok lehetnek a listánkon, amelyek valódi célként mindig a szemünk előtt lebegnek. Az még jobb, ha le is írjuk őket, és időről időre újraolvassuk.  Ez biztosítani fogja, hogy napunk nagy részét olyan dolgokkal töltsük, amelyek ezen célok megvalósulását hozzák, és pozitív érzésekkel, tettvággyal és energiával látnak el.

További személyes és üzleti sikerrel kapcsolatos témák kapcsán látogasson el a honlapunkra, és vegye fel velünk a kapcsolatot: www.humanexcellence.hu