Néhány dolog, amit érdemes tudni a HR tevékenységek kiszervezéséről

 Egyre több vállalat dönt úgy, hogy a HR tevékenységeket, vagy akár a teljes háttértámogatást kiszervezi, és szolgáltatásként megvásárolja egy alacsony havi díjért. Ezek a szolgáltatók hosszú távú megoldást adnak, hiszen a szolgáltatás egy folyamatfejlesztést (testre szabást), az átvételt, a szolgáltatás feltételeinek tisztázását, majd a működtetést tartalmazza. 
A szolgáltatáscsomag tetszőlegesen változtatható, és az ügyfél csak azért fizet, amit ténylegesen igénybe vesz. A HR részleges vagy teljes kiszervezése tehát érdekes lehet azoknak a cégeknek, akik

  •  profi háttértámogatást szeretnének fix költségen,
  • az üzletre összpontosítanak az adminisztráció minimalizálásával
  • a meglévő létszámkeretet inkább az üzleti területeknek szánják a termelékenység növelése érdekében
  • a munkaügyi felelősséget és kockázatokat szeretnék kiküszöbölni
  • a munkavállalókkal való kapcsolataikat javítanák
  • szeretnének elismert munkáltatók lenni a munkaerőpiacon.


Milyen további hatása van még a kiszervezésnek?

1.       A HR kiszervezésével a toborzás-kiválasztás folyamat erősödhet

Az új munkatársak keresése és felvételi procedúrája gyakran frusztráló a vállalatok számára. A folyamat túl hosszú és stresszes, és mire az új munkatárs eljut addig, hogy teljes munkaerőt jelentsen a csapatban, gyakran hosszú hetek, akár hónapok telnek el. Ha pedig menet közben elveszítünk egy-egy munkatársat, az nem csak a papírmunkát növeli, hanem a termelékenység visszaesését, és az eredmények csökkenését is eredményezheti. Emellett kezdhetjük a toborzás-kiválasztást előröl.

A munkaerő toborzás és felvétel teljes folyamata -  angolul „staffing” – a HR szolgáltatást nyújtó cégek alaptevékenysége, idetartozik gyakran az orientációs program is.  
Nagyon sok időt, energiát és költséget spórolhat meg a cég, ha egy kézben, a HR szolgáltatónál összpontosítja a toborzási feladatokat. 
Mivel a HR szolgáltató több vállalatnak is végez HR feladatokat, valószínűleg többféle forrást használ, és sokféle módszert ismer a jelöltek felkutatására. Emellett jól ismerik a piac különböző részeit, és a földrajzi, iparági sajátosságokkal is tisztában vannak. Így a HR szolgáltató többféle megoldással tud szolgálni a toborzási-kiválasztási feladatok elvégzéséhez akár saját forrásból, akár besszállítóinak koordinálásával bízza meg őt a vállalat.

2.       A HR adminisztrációt részben vagy egészben is ki lehet szervezni  

A HR adminisztráció szükséges feladat a vállalatnál. Sajnos, egyben ezek a legidőigényesebb, és olykor nagy kockázatokat rejtő tevékenységek is.
A HR szolgáltató cégek specialistákkal dolgoznak, akiket folyamatosan képeznek, illetve a változó jogszabályok és trendek követése is a munkájuk része. Ez biztosítja a HR tevékenységek stabil szakmai megvalósítása mellett az innovációt és a fejlődést.

Néhány adminisztratív tevékenység, amit általában szívesen bíznak külső szolgáltatóra a cégek:

  • bérszámfejtés
  • munkavállalók adóbevallásainak elkészítése
  • kompenzációs és juttatási, valamint cafeteria tervezés, és az ezekhez kapcsolódó adminisztráció elvégzése
  • dolgozói kézikönyv, szabályzatok elkészítése, naprakészen tartása
  • dokumentációk minőségügyi és jogszabályi követelmények alapján


Ezek mellett a HR szolgáltatók további feladatokat is át tudnak venni, mint például az orientációs program összeállítása, a bevezető program megtartása, projektek vezetése, vagy adminisztratív támogatása, illetve a teljesítményértékelés rendszerének kidolgozása, vezetők felkészítése, dokumentáció elvégzése, és munkaügyi események előkészítése, támogatása.

3.       A HR kiszervezése pénzt spórol a megbízó vállalatnak

Nem feltétlenül kell a minőségből engedni, vagy kompromisszumokat kötni ahhoz, hogy gazdaságosabb háttértámogatást kapjon a vállalat.  A HR kiszervezése költséghatékony és egyben professzionális megoldás, és a szolgáltatási díj csak egy része a megspórolt költségeknek. Például a fent említett toborzás-kiválasztás kiszervezésével a hirdetésekre és a közvetítő cégek díjára sem kell  költeni – ezekre ugyanis a kiszervezés után már nem lesz szükség.
A legnagyobb költségmegtakarítás azonban a HR-es pozíciókon érhető el: a teljes munkáltatói költségen kívül iroda, eszközök, továbbképzések, és egyéb járulékos költségek is kiküszöbölhetők.

4.       A HR kiszervezése időt spórol a megbízó vállalatnak

A folyamatos rendelkezésre állás, az ad-hoc ügyek menedzselése, az emberek ügyes-bajos dolgai, a vezetők támogatása, riportok készítése, prezentációk és dokumentációk létrehozása, folyamatos karbantartása végeláthatatlan munkaórát jelentenek a HR-en, és nem csak nekik, a vezetőknek is. Az idő pénz, az üzleti területek pedig a saját munkájukra szeretnének figyelni, és biztos ezekben tudni az adminisztrációt.
A produktivitást és az eredményeket drámaian növeli a jól szervezett háttértámogatás egy előre meghatározott terv és megállapodás alapján.

5.       Bármilyen cég kiszervezheti a HR tevékenységeket

Ha egy vállalatnak vannak munkavállalói, akkor HR tevékenységre is szükség van. A kiszervezés rugalmas, létszám alapján mindenki a neki megfelelő szolgáltatást kapja, ezért ugyanolyan szintű és minőségű szolgáltatást várhat egy mikrovállalkozás is, mint egy nagyvállalat.
A kisvállalatok esetében különösen fontos a dolgozók lojalitása, megtartása, és a motivációjuk növelése. A kisvállalat jó hírnevét növelheti, hogy megfelelő  a munkatárak kiszolgálása, és HR támogatást élveznek a munkaviszonyuk alatt.

Minden vállalat más, ezért a kiszervezett tevékenységek végső portfoliója nagyban függ a vállalat profiljától  és igényeitől. Lehet, hogy csak az alap adminisztratív tevékenységeket szeretné külső szolgáltatóra bízni egy vállalat, mert egyébként jól képzett HR-ese és bejáratott HR folyamatai vannak. Az is lehet, hogy csak a folyamatok javítása a cél, és később ezek működtetését egy belső személy elvégzi majd. Ha a HR viszont teljesen vagy részben hiányzik egy vállalatnál, jó döntés lehet ezek kialakítását és elvégzését egy HR szolgáltatóra bízni.

További információért a témában lépjen velünk kapcsolatba: www.humanexcellence.hu.