Stabil vállalat jövőképpel - Utódlástervezés


Egy sikeres cég felépítése nem kis munka. Az alapító ismeri az üzletet, a körülményeket, jól mozgatja és használja kapcsolatait, ami mind erős befolyással van az üzletére, és ez részben a sikerének a záloga is. Egy nemzetközi statisztika azt mutatja azonban, hogy a családi vállalkozások 60-70%-a az alapító visszavonulása után vagy eladásra kerül, vagy felszámolják. Azaz nem megy tovább az alapítótól az örököseinek, és a vállalat nincs felkészülve az alapító utáni időszakra.

Többféle elmélet létezik, hogy ez miért van így. Bizonyára az összes közül a legfontosabb az, hogy a vállalat az alapító kivonulása után elveszti azt a karizmatikus, lelkes és törekvő embert, aki addig összetartotta a céget. Legrosszabb esetben, ha a tulajdonos váratlanul meghal, vagy más okból hirtelen távozik az üzletből, és a cég még nem felkészült, akkor a család és a vállalat szenvedni, a konkurencia pedig örülni fog. Egy ilyen esemény családi és üzleti kapcsolatokat tehet tönkre, és elindíthat olyan kedvezőtlen folyamatokat, amelyen csak a jogászok lesznek gazdagabbak. Egy sikeres utódlással viszont mindenki csak nyer.  

A vállalatvezető kulcsszemély

A cég ebben a felállásban egy embertől függ, az alapító tulajdonostól, ezért váratlan távozása (akár csak egy betegség miatt, amely hosszabb időre ledönti a lábáról) veszélybe sodorhatja a munkavállalók, valamint az alapító családjának az egzisztenciáját is. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalatok utódlása tervezetten működjön, hiszen ennek hiányában a kockázat túlmutat a cég jövőjén. Javaslom, hogy a lenti néhány jó tanács alapján kezdjék el az utódlás tervezését mihamarabb, még akkor is, ha nem szeretnének visszavonulni a közeljövőben.

Két eseményre kell felkészülni az utódlástervezésnél:

1.  Ki fogja átvenni a cég vezetését, ha bármi váratlan esemény történik a cégvezetővel, és időszakosan kiesik a munkából?

Ez az egyszerűbb, tervezhető eset, amikor egy erre felkészített személy helyettesíti a távol lévő vállalatvezetőt, és a már jól bevált módon, átalakítás és változtatások nélkül viszi tovább a céget, amíg a vezető visszatér.

2. Ki fogja véglegesen átvenni a cég vezetését, ha az alapító tulajdonos váratlanul, vagy tervezetten végleg távozik, és az utódnak kell továbbvinnie a céget?

Itt már az utód az alapítótól független döntéseket hozhat, átalakításokat végezhet, és szakíthat a hagyományokkal, a korábbi vállalatvezetési elvekkel.

Néhány praktikus előkészületet már az alapító aktív időszakában tanácsos megtenni: 

Tisztázni kell a családban, ki képes, és ki szeretné átvenni a cég irányítását szükség esetén, vagy véglegesen, amikor annak eljön az ideje. Érzelmileg nagyon megviseli a sikeres vállalatok tulajdonosait, ha a családtagok nem lelkesednek a cég továbbviteléért. Ne az utolsó pillanatban derüljön ki, számíthatunk-e családi utódlásra!

A döntést tehát minél hamarabb meg kell hozni, ki legyen a cégvezető az alapító tulajdonos távozásával. Ez újabb érzelmi konfliktus lehet a cégvezetőnek, hiszen olyanra készül, amit még esze ágában sincs megtenni, szereti, és sikeresen vezeti a saját cégét. Az utódlás hiányának kockázat azonban tervszerűen kezelni kell.

Az alapítónak mindenképpen külső segítségre lesz szüksége, hogy a legalkalmasabb utódot kiválassza. Még akkor is, ha a gyermekei szóba jöhetnek utódként, nehéz családon belül kezelni, hogy nem feltétlenül valamelyik gyermek lesz az alapító utóda a vállalatvezetésben. Egy külső szakember sokat segít a helyzet áttekintésében, a kiválasztásban, a vállalati és családon belüli kommunikációban. A család fontos tényező, hiszen egy sikeres vállalat tulajdonrészét öröklik majd, de a vállalatot nem ők fogják irányítani. Egy pártatlan ember segítségével meg kell érteniük, és el kell fogadniuk, hogy a legmegfelelőbb utóbb kiválasztása biztosítja majd a számukra az anyagi biztonságot.  A családtagok szívesebben fogadják egy külső embertől a döntést, mintha csak a tulajdonos családfő rendelkezne így. 

Milyen kihívásokat kell kezelni? 

      Szülőknek és gyermekeknek egyaránt tisztában kell lenni a családi „széthúzás” és különvélemény lehetőségével. A szétválás gyakran bekövetkezik, ha a család egyik fele például az anyához húz, mert nem tetszik neki apa döntése. Így a gyermekek is szemben állhatnak egy idő után, ami rendkívül szövevényes családi konfliktusba torkollhat. Az alapítóknak egy üzleti folyamatot kell követni az utódlás tervezésében és a felkészülésében, máskülönben drámák lehetnek az üzleti igények és a családi érzelmek összekavarodásával. Ha a családi széthúzás veszélyéről tájékoztatjuk, és megfelelően felkészítjük az alapítót, valamint az utódlástervezésben szóba jöhető családtagokat, akkor nem szabad, hogy az üzlet és az érzelmek zavara bekövetkezzen.

A vállalkozók, még ha kemény üzletemberek is, érzelmileg nehezen viselik az átadás folyamatát. Kritikusak lehetnek az utód módszereit, eljárásait, gondolkodását illetően.  Néhány dolgot másképp gondolnak jónak, és sebezhetőnek, szükségtelennek érezhetik magukat, amikor az utód a megfelelő információk birtokában már önállóan is képes lesz a vállalatot vezetni az alapító tulajdonos nélkül. A családtagoknak a lehető legtöbb segítséget kell nyújtani az átadási folyamatban. Minél erősebb a támogatás, annál jobban sikerülhet az átadás.

A sikeres átadás érdekében a vállalkozás tulajdonosának találnia kell más elfoglaltságot, mielőtt távozik az üzletből. Ha nem tud gondolatban kivonulni, és másra figyelni, valószínűleg megzavarja, és tudattalanul is akadályozza az átadást, és ezzel nehéz helyzetbe hozza az utódot, valamint a vállalat vezetőit. Ha megtalálja azt a másfajta tevékenységet, amelyben visszavonulása után is majd örömét leli, hatékonyabb, eredményesebb és sikeresebb lehet az utódlástervezés és az átadás folyamata.

Fontos tudni, hogy az utódlás tervezése és előkészítése évekbe telhet. Néha már túl késő, amikor a tulajdonos elkezd gondolkodni az utódlásról és a vállalat jövőjéről. A megfelelő ember megtalálása, felkészítése legalább olyan méretű stratégiai feladat, mint egy új termék bevezetése, egy beruházás, vagy egy felvásárlás.



Összefoglalva: mit kell átgondolni az utódlástervezéshez?

  • Gondolja végig, családon belül szeretné tartani a vezetést, vagy külső emberekben is gondolkodik!
  • Határozza meg, milyen emberekre, kompetenciákra van szüksége az üzlet töretlen sikeréhez és jó teljesítményéhez!
  • Válassza ki a megfelelő embert külső, semleges tanácsadó segítségével!
  • Tűzzenek ki közös célokat, alakítsák ki maguk közt a bizalom légkörét, és legyenek az utódnak érthető, jól követhető teljesítmény célkitűzései!
  • Tegye érdekeltté az utódját anyagilag a sikerben!
  •  Legyen terv vészhelyzetre is!
  • Tartsa szem előtt, hogy mindez hosszabb időt, akár éveket vehet igénybe, amikor az alapító párhuzamosan a vállalat vezetése mellett felkészíti utódját!
  • Keressen magának minél hamarabb új elfoglaltságot!
  • Álljon rendelkezésre, ha tanácsra van szüksége az utódnak, de soha ne szóljon bele kéretlenül a munkájába!
Amennyiben további információra van szüksége a témát illetően, hívjon vagy írjon, és kérje ingyenes konzultációnkat: www.humanexcellence.hu