Emberek csoportosulása, vagy munkacsapat?

Amikor egy vállalkozás szervezetet épít, felveszi  a vezetőket, fejleszti őket. A vezetők teljes elkötelezettséggel tehetségeket toboroznak a csapatokba, akiket utána szintén fejlesztenek, képeznek, motiválnak, és csatasorba állítanak. Mindemellett igyekeznek pozitív munkakörnyezetet kialakítani, amely a munkavállalók odatartozását, illetve motivációját erősíti.
A  fenti lépések többnyire minden menedzsment tankönyvben megtalálhatók, és az emberi erőforrás területek kialakítása is hasonló logikával történik. Mégis nehéz és sok sebből vérzik olykor a jól teljesítő munkacsoportok kialakítása. Sokan kiváló szakembereket és jó referenciával, elismert diplomával és tekintélyes tapasztalattal rendelkező munkatársakat vesznek fel, akik egyenként jól végzik a munkájukat, mégis nagy kihívás csapattá szervezni őket. Manapság a toborzás-kiválasztás nem is a tudásról szól, hanem a motiváció és a csapatba illés meghatározásáról. Alkalmas lesz a jelölt a meglévő emberekkel abban a bizonyos csapatban eredményesen, lelkesen dolgozni? Szívesen fog majd velük dolgozni? Ki lesz a hangadó és a meghatározó személy a csapatban? Mitől fog szárnyalni a csapat? A vezető és a HR együtt teremti a körülményeket, mégis legtöbbször a csapat tagjait csupán egyéni teljesítményük alapján értékeljük. 
Összefoglalva: 
Egy erős és vállalatra szabott HR stratégia, és a megfelelő emberi erőforrás rendszerek jó keretet adnak a vezetőknek a csapatok építéséhez.A csapat teljesítménye soha sem az egyéni teljesítmény átlaga. A csapat vezetőjének és a tagok teljesítménye a csapat teljesítményével összhangban van, nem lehetnek függetlenek egymástól. Az egyéni teljesítmény-különbségek így a csapat teljesítményéhez viszonyíthatók. 
Csapat teljesítménye: milyen hatékonysági fokon látja el a szervezeti szerepét (a hatékonyság mindig egyedi algoritmus), illetve mennyire elégedettek vele az ügyfelek, akik akár a kollégák is lehetnek attól függően, hogy melyik szervezeti egységről van szó.