Kedvcsináló

Előző bejegyzésemben a pozitív életszemléletről, és a "jó hozzáállásról" írtam. Hogyan tudjuk mindezt megszerezni, és mitől leszünk jó kedvűek a munkában? 


1. Szervezzük hosszú és rövid távú tervek szerint életünket: ezek tartják fenn bennünk a motivációt, és törekvéseinket a folytonos fejlődésre, megújulásra és javulásra. Célok nélkül nem haladunk előre. Mindenek előtt tehát tűzzünk ki célokat életünk fontos területein, melyek természetesen nem csak a munkában, hanem magánéletben, párkapcsolatban, szabadidőben, privát elképzelésekben is megjelennek. A rövid távú célok elérése mindemellett erőt ad a hosszú távú célkitűzések eléréséhez is. 
2. Támaszkodjon a segítőkre: ha van beosztottja vagy asszisztense, delegáljon, válogassa ki azokat  a tevékenységeket, amihez kevés tudás és sok idő szükséges, és adja át munkatársainak. Családja körében töltődjön fel, körükben ne a munkával foglalkozzon, hanem regenerálódjon. 
3. Legyen nagylelkű, dicsérje munkatársait, ha megérdemlik, adjon annyi pozitív visszajelzést, amennyit csak lehet - persze őszintén. Menjen el kollégáival ebédelni, kávézni, és próbáljon velük néha informálisan is beszélgetni. Így a szimpátiájukat biztosan elnyeri, és sokkal szívesebben dolgoznak Önnel, vagy teszik meg, amit kér. 
4. Fogadja el, hogy nem tud mindent megváltoztatni. Vannak dolgok, amiket nem tudunk kontrollálni, és nem minden úgy történik, ahogy szeretnénk Befolyásolni viszont tudjuk a történéseket: a fent említettek is ezt segítik, valamint ha inspirál, jó példát mutat, érdekes és értékes célokat csillant meg, az másokat is mozgásba hoznak. 
5. Nézzen befelé és töltődjön fel: mindegy miben hisz, meditál vagy imádkozik, esetleg jógázik vagy sportol, a lényeg, hogy törődjön a testével és a lelkével. Kell energia ahhoz, hogy megvalósíthassuk a céljainkat. Minden egyes erőfeszítés busásan megtérül, ha helyesen és jó helyre tesszük. Ezáltal mindent gyorsabban és kisebb erőfeszítéssel tudunk elérni. 


Általánosságban ajánlom, hogy foglalkozzon olyan dolgokkal, amelyek a pozitív és előremozdító törekvéseit segíthetik, ábrándozzon, gondolkodjon és tervezzen. Nem csak a "komoly munka" hoz eredményt, hanem az alkotó elme is, ami kipihenten és nyitottan a legtermékenyebb.