Mérgező közeg

Mindannyian találkozunk negatív, energiarabló emberekkel, olykor arra kényszerülünk, hogy kapcsolatot tartsunk velük, hiszen munkatársaink, szomszédaink, esetleg családtagjaink között is ráismerhetünk ilyenekre.
Mi a közös tulajdonságuk? Hogy pillanatok alatt leszívják az energiánkat, elveszik az életkedvünket, védekezésre, mentegetőzésre, sajnálkozásra kényszerítenek sajátságos kommunikációjukkal.
Mit tehetünk ellenük?
1. Negatív és borúlátó fajta: mostanság elég sokan vannak, megfélemlítő és kirekesztő tárgyalási technikájuk, hibáztatás, ellenségkeresés, lázítás, szítás fogalomkörökre korlátozódik. Természetesen semmi sem az ő hibájuk, más hibás, illetve a körülmények sem kedveznek. Ha lehet, kerüljük ezt a fajtát, mert belőlük soha sem lesz pozitív gondolkodású, előremutató, jövő és célorientált személy, hanem a múlton rágódó, hibáztató, a pozitív emberek életét megkeserítő vérszívó.
2. A segítségre szoruló / mártír: veszélyes fajta, mert azt érezteti veled, fontos vagy. Ő az aki folyton magánéleti vagy egyéb jellegű problémáival traktál, meghallgatást, megértést vár, és folyton pozitív megerősítésért teszi ezt. Minden róla szól, örül, ha dicséred, és saját magára tett negatív állításokkal provokál, hogy tovább magasztald. Mindent elvállal, majd panaszkodik, hogy túlterhelt. Érdemes nekik megmondani mennyi időd van, és miről fogtok beszélni, majd ha befejeztétek az érdemi beszélgetést, jobb időben elválni tőle.
3. A kritizáló: ő az, akinek semmi nem jó, és mindig bebizonyítja, miért nincs igazad, amikor próbálod a pozitív oldalt megcsillantani. Tele van bizonytalansággal, és negatív meggyőződéseivel hangsúlyozza, hogy csak a javadat akarja.
Mindhárom típus veszélyes, a csapatokat bomlasztja, a személyes kapcsolatokat veszélyezteti. Ha ilyet látunk, sürgős beavatkozásra van szükség a szervezetben, munkacsoportban.
Ne feledjük, hogy csak a jó hozzáállás, együttműködő kommunikáció és az épülést segítő, pozitív energia vezet bennünket tartós sikerre.